Sevärdheter i Uppsala

Säger man Uppsala och sevärdheter så kommer de allra flesta säga Domkyrkan. Och ja, det är en av våra sevärdheter, men Uppsala har mer än bara kyrkan att erbjuda. Bland annat har vi Gamla Uppsala, ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Det var även där som ärkebiskopen höll till. 

I Uppsala har vi även flera museer. Gustavanium som är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. Där finns ett museum med fasta utställningar som sträcker sig från 1477. Sen finns amla Uppsala museum och friluftsmuseet Disagården.

I Uppsala har vi också många gallerier och gillar du konst så har du Bror Hjorths Hus, där konstnären Bror Hjorths bodde och hade sin ateljé från 1943.

Uppsala var även hem och studiestad för många kända personer så som Gustaf Fröding, Karin Boye och Carl Michael Bellman. Sen har även flera filmer spelats in här, bland annat Fanny och Alexander, Den goda viljan samt Hollywoord version av Stig Larssons bok The Girl with the Dragon Tattoo.

Uppsala erbjuder även djur och natur, bland annat Linnéträdgården där man kan vandra i Carl von Linnés fotspår. Samt att vi har Botaniska trädgården.

 

 

30 Jan 2019